Kies uit taal:
nl nl  en en  de de  

Rolvormen


Wat is rolvormen?

Rolvormen is een methode van koud vervormen. Vlak band- of plaatmateriaal wordt tussen harde stalen vormrollen vervormd tot een product, een profiel. Een profiel is een eind- of halfproduct met een bepaalde vorm. Vanuit een rol staal kunnen dus ook lange profielen gevormd worden.

                        

Machine

Een rolvormmachine is de basismachine waarop een profiel geproduceerd wordt. De machine bestaat uit een aantal achter elkaar geplaatste rolvormstations die elke bestaan uit een boven- en onder-as met verschillende profielrollen. 

 

 

Rolvormlijn

Een rolvormlijn bestaat uit verschillende delen om te komen van een rol staal tot aan een profiel met verschillende bewerkingen. Een lijn kan dus bestaan uit:

- Afwikkelhaspel met coilwagen
- Strekker
- Pons installatie
- Rolvormmachine
- Afkortinstallatie
- Stapelaar           


  1. Afwikkelhaspel

Een coil met bandmateriaal (tot 25 Ton) wordt op de kern van de haspel geplaatst. De kern kan in diameter veranderen zodat de coil geklemd kan worden en vast op de as blijft zitten. 

 

  1. Strekker

Voor dat het materiaal geponst gaat worden moet het materiaal eerst worden vlak gestrekt om niet vast te lopen in de gereedschappen.

 

  1. Pons installatie

Een pons installatie bestaat uit één enkele pons of een combinatie van verschillende ponsen. Ook is het mogelijk een servo gestuurde ponsmachine in de lijn te plaatsen.

   

                                    .

  1. Rolvormmachine

De rolvormmachine is opgebouwd uit verschillende stations met profielrollen.

 

  1. Afkortinstallatie

Als er niet met platines wordt gewerkt, maar vanaf coil moet het materiaal worden afgekort:

- Met een hydraulische afkortschaar (85%)
- Met een afkortzaag.

De keuze hangt mede af van de complexiteit van het profiel. Afhankelijk of het een continu of een start/stop rolvormproces is, kan ook het afkortgereedschap meelopend worden uitgevoerd.

 

  1. Stapelaar

Na het afkorten kunnen profielen gestapeld worden zoals de gebruiker het wenst.

 


Wij leveren allerlei rolvormmachines en gecombineerde rolvormlijnen. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van mobiele rolvormers. Hieronder ziet u een promotiefilmpje.